Salt la conținutul principal

Cum se repartizeaza programul de lucru si cine il stabileste?

Programul de lucru reprezinta modul concret de repartizare zilnica si saptamanala a timpului de munca, fara a se confunda cu durata muncii (norma intreaga sau fractiune de norma). El vizeaza distributia orelor de lucru pe parcursul unei zile si al unei saptamani.

Art.111 alin. (2) – Codul muncii
”Programul de munca reprezinta modelul de organizare a activitatii, care stabileste orele si zilele cand incepe si cand se incheie prestarea muncii.”

Tipuri de programe de lucru

1. Normal (uniform) – se refera la programul fix, general aplicabil tuturor salariatilor. Exemplu: de luni pana vineri de la 09:00 la 17:00.

2. Inegal – repartizarea inegala a timpului de munca pe zile, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

3. Individualizat (flexibil) – permite adaptarea programului de lucru de catre salariat, cu acordul angajatorului.

4. In schimburi – organizarea muncii in ture, unde salariatii se succed la acelasi post de munca.

Programul normal de lucru

Potrivit art. 113 alin. (1) – Codul muncii - Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.

La stabilirea programului de lucru se va tine cont de pauza de masa, in acest sens Codul muncii prevede ca salariatii au dreptul la pauza de masa, conform regulamentului intern sau a contractului colectiv de munca, dar aceasta nu este inclusa in durata zilnica normala a timpului de munca, cu exceptia cazului in care se prevede altfel prin contractul colectiv de munca sau regulamentul intern – art. 134 alin. (3) – Codul muncii.

Programul de lucru inegal

Permite stabilirea unui numar de ore de lucru variabil de la o zi la alta, dar numai cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Exemplu: 10 ore de lucru intr-o zi si 6 ore de lucru in alta, fara a depasi 40 de ore saptamanal.

Art. 113 Alin. (2) – Codul muncii
In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Programul individualizat (flexibil)

Permite salariatului sa isi adapteze orele de munca in functie de nevoile personale, cu respectarea unei perioade fixe (orele in care trebuie sa fie prezent la locul de munca) si a unei perioade variabile (orele in care isi poate alege timpul de sosire si plecare).

Art. 118
alin. (2) – Codul muncii
Programele individualizate de munca presupun un mod de organizare flexibil a timpului de munca.
alin. (3) – Codul muncii
Durata zilnica a timpului de munca este impartita in doua perioade: o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca si o perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului de munca zilnic.

Munca in schimburi

Implica succesiunea salariatilor la acelasi post de munca, organizata in ture de doua sau trei shimburi, continue sau discontinue, in functie de specificul activitatii angajatorului.

Aspecte legale si administrative

  • Programul de lucru trebuie adus la cunostinta salariatilor si afisat la sediul angajatorului (art. 117 din Codul muncii).
  • In cazul salariatilor cu norma partiala, programul de lucru trebuie stabilit in contractul individual de munca (art. 105 alin. (1) lit. a)).
  • Salariatii cumularzi trebuie sa declare pe propria raspundere programul de lucru pentru a verifica suprapunerea acestuia (art. 35 alin. (2) din Codul muncii).
  • Telesalariatii isi organizeaza programul de lucru de comun acord cu angajatorul, conform contractului de munca, regulamentului intern si/sau contractului colectiv de munca aplicabil, potrivit art. 119 alin. (2) – Codul muncii.

Important! Evidenta orelor de lucru trebuie realizata zilnic, inclusiv pentru programele individualizate, pentru a asigura respectarea normelor legale.

Prin aceste masuri, se asigura atat respectarea drepturilor salariatilor, cat si eficienta activitatii angajatorului, adaptand programul de lucru la nevoile si specificul fiecarei organizatii.

Prin aceste masuri, se asigura atat respectarea drepturilor salariatilor, cat si eficienta activitatii angajatorului, adaptand programul de lucru la nevoile si specificul fiecarei organizatii. Implementarea unui program de lucru conform legislatiei contribuie la un mediu de munca armonios si productiv, benefic pentru ambele parti ale relatiei de munca.

***

Speram ca informatiile prezentate v-au fost de ajutor. Ne vedem curand cu mai multe informatii utile!

Articolul de fata contine informatii pe care le-am verificat si interpretat cu atentie la data publicarii. Cum lucrurile se schimba mai repede decat vremea la munte, va rugam sa verificati data publicarii pentru a fi siguri ca sunteti la curent cu cele mai recente informatii. De asemenea, trebuie sa mentionam ca nu ne putem asuma raspunderea daca folositi aceste informatii ca proba in cazuri legale - Ne pricepem la HR, dar hei, chiar si expertii mai au zile de luni! Multumim si spor la citit!